به رگهاى دل این آدمى گوشتپاره‏اى آویزان است که شگفت‏تر چیز که در اوست آن است ، و آن دل است زیرا که دل را ماده‏ها بود از حکمت و ضدهایى مخالف آن پس اگر در دل امیدى پدید آید ، طمع آن را خوار گرداند و اگر طمع بر آن هجوم آرد ، حرص آن را تباه سازد ، و اگر نومیدى بر آن دست یابد ، دریغ آن را بکشد ، و اگر خشمش بگیرد بر آشوبد و آرام نپذیرد ، اگر سعادت خرسندى‏اش نصیب شود ، عنان خویشتندارى از دست بدهد ، و اگر ترس به ناگاه او را فرا گیرد ، پرهیزیدن او را مشغول گرداند ، و اگر گشایشى در کارش پدید آید ، غفلت او را برباید ، و اگر مالى به دست آرد ، توانگرى وى را به سرکشى وادارد ، و اگر مصیبتى بدو رسد ناشکیبایى رسوایش کند ، و اگر به درویشى گرفتار شود ، به بلا دچار شود ، و اگر گرسنگى بى طاقتش گرداند ، ناتوانى وى را از پاى بنشاند ، و اگر پر سیر گردد ، پرى شکم زیانش رساند . پس هر تقصیر ، آن را زیان است ، و گذراندن از هر حد موجب تباهى و تاوان . [نهج البلاغه]
آموزشی
 
 RSS |خانه |ارتباط با من| درباره من|پارسی بلاگ
»» عدالت

   الهی و ایمانی بودن پایه ها و مبانی عدالت

 

  

در نگاه علی (ع)، منشأ و سرچشمه عدالت، الهی است و در پرتو ایمان به خداوند می باشد و موارد دیگر از این اصل نشأت می گیرند. امام در این خصوص جمله ای کوتاه ولی جامع دارند؛ در خطبه ای که در اوایل خلافت ایراد نموده اند می فرمایند:

 

«خداوند حقوق مقرره مسلمین را بر اخلاص و توحید استوار ساخته است.»[1]

 

و در یکی از خطبه ها در وصف متقین می فرمایند:

 

«انسان با تقوا، نفس خویش را به عدل ملتزم ساخته و نخستین گام عدالت وی این است که هوای نفس را طرد و نفی کند.»[2]

 

امام در بیانی دیگر ایمان را تعریف نموده و چهار اصل «صبر، یقین، عدل و جهاد» را پایه ها و ستون های آن به شمار می آورد و متعاقب آن در تبیین عدل چنین می فرمایند:

 

«عدل چهار شاخه دارد: درک و فهم عمیق، علم و دانش ریشه دار، حکمتی نیکو و برجسته و صبری پایدار. پس هر آن که فهمی عمیق داشت ژرفای علم را دریافته و هر که بدان ژرفا رسید از احکام شریعت برگرفته و هر که بردبار بود در کار خود دچار تفریط نشود و با حرمت و احترام در میان مردم حرکت کرد.

نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » رضا ( پنج شنبه 86/6/15 :: ساعت 12:25 عصر )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

عدالت
یاهو خدمات جدیدی را به کاربران ارایه می‌دهد
جوک و اس ام اس
لحظه موعود

>> بازدید امروز: 3
>> بازدید دیروز: 2
>> مجموع بازدیدها: 1778
» درباره من

آموزشی

» لوگوی وبلاگ


» لینک دوستان

» صفحات اختصاصی

» طراح قالب